Újdonságok

Amint belépünk a Getsch und Hiller vállalat tuttlingeni épületébe feltűnik, hogy itt valami más, mint amit egy hagyományos ipari vállalattól megszoktunk. Steril szag van a levegőben, a gyártócsarnokok világosak és fehér padlóval vannak bevonva, ahogyan az az orvosi rendelők és műtők által is ismert. Ez egy jól átgondolt koncepció – magyarázza Werner Hiller a Getsch und Hiller Medizintechnik ügyvezető igazgatója: „Célunk, hogy kiváló minőségű műszereket állítsunk elő a sebészeti műtétekhez. Ezért van szükség a termékeinkhez illeszkedő keretfeltételekre.”

 

Ez visszatükröződik mind a termelés megszervezésének módjában, mind az alkalmazottak számára kialakított munkakörnyezetben. „Ha a legjobb minőségű termékeket akarjuk legyártani, akkor kiemelkedő alkalmazottakra van szükségünk, akik motiváltak a munkájuk elvégzésében.” - mondta Hiller. A változatos tevékenységek mellett a munkakörnyezet is nagy szerepet játszik. „Senki sem szeretne többé sötét, poros munkahelyeken dolgozni. Természetesen megfelelően fejlett technológiára van szükség a tiszta levegő és az optimálisan klimatizált terek számára is.” – elmélkedett Hiller.
 

Kb. 50 fő gyártja a kézi műszereket endoszkópos használatra a tuttlingeni telephelyen. A cég az ízületi és gyomorgyógyászatra, valamint a fül-orr-gégészet alkalmazási területeire összpontosít. A Getsch und Hiller a gerincsebészeti területeknek is megfelelő eszközöket állít elő. A komplett kéziműszerek magas ötvözetű és korrózióálló rozsdamentes acélból készülnek különböző fogantyúvariációkkal és keresztfogókkal. A paletta a fogó csipeszektől, a lyukasztókon és ollókon át, a menetkezelő eszközökig terjed.

 

Ezen eszközök gyártásakor a Getsch und Hiller kerüli a szokásos sorozatgyártást, amelynek során minden alkalmazott csak egy meghatározott gyártási lépést hajt végre. „Munkatársaink a komplett gyártási folyamatot elsajátítják, és egy egész eszközkészletet gyártanak le az elejétől a végéig. Ez egyrészt eléggé kézműves, másrészt manufaktúra jellegű is.” – magyarázza Werner Hiller. „Termékeink széles választékának és viszonylag kis mennyiségének köszönhetően a klasszikus sorozatgyártás nem lenne kedvező hatással a termékminőségre.” A gyártási folyamat során mindig csiszoló munkát kell végezni a felületkezeléshez. Erre a célra 30 csiszoló munkaállomás érhető el egy újonnan épített csarnokban.
 

A csiszolatpor eltávolítása közvetlenül a keletkezés helyén

 

„Ez a nagyszámú csiszoló munkaállomás azért szükséges, mert az egyes alkalmazottak műszereik gyártása során különböző időpontokban jutnak az egyedi csiszolólépésekhez. Időnként több alkalmazott dolgozik a csiszolóhelyiségben, néha csak páran. Ez az állapot ugyan nem optimális a gépek kihasználtsága szempontjából, de növeli a termékminőséget, hiszen a termelést folyamatosan, várakozási idő nélkül lehet elvégezni.” – tette hozzá Hiller.
 

A Getsch und Hiller az ESTA elszívó rendszerét használja annak biztosítására, hogy az összes alkalmazott mindig tiszta csiszolóterületet találjon, és védett legyen az egészségkárosító csiszolatporral szemben. A berendezés gondoskodik arról, hogy a csiszolatport közvetlenül a keletkezés helyén felfogják és eltávolítsák. Az elszívó rendszert a bajor Sendenben tevékenykedő elszívótechnika-gyártó tervezte és telepítette. A teljes projektet Alexander Schwarz, az ESTA területi képviselője vette át. „A rendszert úgy tervezték, hogy a port közvetlenül az egyes csiszológépeken felfogják csatlakozó csonkokon vagy fedeleken keresztül. Ily módon a porrészecskék közvetlenül a keletkezés forrásánál elszívhatók.” – magyarázza.

Az elszívó fejek és a csatlakozó csonkok egy csőrendszerhez vannak csatlakoztatva, amely az alsó csarnok területén kívülre vezet. A fémpor így eléri a szűrőrendszert a csarnok külső felén. „Erre azért volt szükség, hogy csarnok zajszintje a lehető legalacsonyabb maradjon” – magyarázza Hiller a döntést. A csarnoktető alatt a több mint 3 méter magas Dustmac-S típusú szűrőegység található, amelyben a poros levegő meg lesz tisztítva. A megszűrt levegő ezután áthalad a hajtómodulon, amely létrehozza az elszíváshoz szükséges vákuumot és légmennyiséget. A beépített centrifugális ventilátor teljesítménye 18,5 kW.
 

A manuálisan irányítható nyári és téli kapcsolással a rendszer kifúvó vagy visszakeringetett levegős üzemmódban működhet. „Kifúvó levegős üzemmódban a megtisztított levegő a szabadba távozik. Viszont visszakeringetett üzemmódban a tiszta levegő visszatér a gyártócsarnokba. Ez mindenekelőtt a téli hónapokban szükséges, hogy megtakarítsuk a fűtési költségeket.” – magyarázza Schwarz a különbséget. A visszakeringetett levegős üzemmódban a megtisztított levegő a H14 szűrőosztályba tartozó biztonsági szűrőn is átjut, amely rozsdamentes acél feldolgozásakor kötelező. A Dustmac szűrőberendezés az utószűrés előtt 99,995%-os leválasztási hatékonyságot biztosít.

 

Az elszívórendszert úgy tervezték, hogy óránként maximum 18 000 m3 poros levegőt szállítson 5100 Pa nyomásemelés mellett. Az integrált frekvenciaváltó energiatakarékos és rugalmas rendszervezérlést biztosít. „Mivel a csiszológépek nem mindig vannak egyidejűleg használatban, automatikusan beállítja a rendszer teljesítményét a kívánt légmennyiség-áramláshoz” – folytatja Schwarz. Ha egy alkalmazott kinyitja a csiszolási munka megkezdésekor az elszívási pont elzáró szelepét, akkor a rendszer elkezd magasabb teljesítményen működni, és így garantálja az állandó légmennyiséget minden munkaállomáson. 

Ha egyszerre több szelepet zárnak le, a rendszer alacsony szinten működik az energiatakarékosság érdekében.

 

A Getsch und Hiller előnyei sokrétűek: „Számunkra a rugalmas rendszer az ideális megoldás. Az elszívó rendszer biztosítja, hogy a csiszolatport közvetlenül a keletkezés helyén távolítsák el, és ezzel megvédik a munkavállalókat és a gépeket a szennyezett levegőtől.” – mondja Hiller. „Az igény-vezérelt rendszerszabályozásnak köszönhetően a rendszer nem is fogyaszt több energiát, mint amennyire ténylegesen szükséges van.”
 

Forrás

 

Igény esetén kérje ajánlatunkat, és keresse fel a TARAX Kft. irodáját telefonon vagy email-ben, ha az Ön problémájára is a TARAX Kft. által forgalmazott ESTA légtechnikája jelentheti a megoldást! A honlapon kívül a közösségi média népszerű platformjain is jelen van a cég (Facebook és Instagram), ahol további részletek kerülnek megosztásra a termékekkel, újdonságokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatban.

 

ESTA elszívó berendezések megtekintése