Újdonságok

Erdősítéssel az éghajlatváltozás ellen

Számos tanulmány alátámasztja, hogy semmi sem segít hatékonyabban az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, mint az erdősítés. A fák elnyelik a szén-dioxidot, megkötik azt szénként és így csökkentik koncentrációját a légkörben. fa például kb. 80 év alatt több mint 1000 kg szén-dioxidot képes kivonni a levegőből. A fák azonban nemcsak a levegőt tisztítják, és oxigént termelnek. Az erdők javítják a talaj tulajdonságait, és fontos élőhelyként szolgálnak számos különböző állat- és növényfaj számára. Ezenkívül számunkra, emberek számára is menedékként, üdülőhelyként szolgálnak.

Mélyen gyökerezik a saját erdő

Az ESTA családi vállalkozás több mint 45 éve az Alb-Donau és Donau-Iller régiókban gyökerezik. „Az éghajlatváltozás természetesen minket is érint. Gyakornokaink által elképzelt környezetvédelmi projektünk segítségével szeretnénk hozzájárulni a térség erdősítéséhez, valamint a gyakornokok érzékenységét növelni a téma kapcsán. Fontos számomra, hogy megvitassuk a fiatalokkal az eredményes éghajlatvédelem és a gazdasági érdekek közötti egyensúly elérésének módját.”, magyarázza az ESTA ügyvezető igazgatója Peter Kulitz. Barátja, Constantin von Ulm-Erbach báró, személyében meg is találta ehhez a megfelelő partnert. 2019 őszén végre elérkezett az idő: Az erdőtulajdonos csaknem egy hektárnyi területet bocsátott rendelkezésre az ESTA erdősítéséhez. A jövőbeli vállalati erdő kevesebb mint 20 km-re található a cég sendeni székhelyétől, Erbach közelében, egy kisvárosban, Alb-Donau járásban, Baden-Württembergben.

Az ESTA gyakornokai ültetik a fákat

Közel 30 gyakornok vett a kezébe lapátot november közepén, és kezdte meg az ESTA erdősítését. A következő 2 évben összesen legalább 500 fát fognak ültetni, természetesen egy erdészeti csapat és Constantin von Ulm-Erbach báró szakértői támogatásával.

Az ESTA-án belüli képzésük rendkívüli elismeréseként a fiatal alkalmazottak az általuk elültettet fa szponzoraivá váltak. A környezetvédelmi projekt célja, hogy a fiatalok ne csak az erdő, mint élőhely és annak éghajlati jelentősége kapcsán mutassanak társadalmi érzékenységet.

A "saját" fa lehetőséget ad számukra arra, hogy átgondolják személyes és szakmai fejlődésüket. Végül is a növekedés és a siker az ember, valamint a fa esetén is mindig újabb kihívásokkal köthető össze. A faültetési kampányt minden új képzési év elején megfogják ismételni, ugyanis a jövőben minden ESTA-gyakornok faszponzor lesz.

A vállalati erdő projektsorozatot folytatja az ESTA a gyakornokok segítségével. A cég már többször tevékenykedett a szociális területen, többek között kezdeményezte a színházi csoportot a Donau-Iller workshopokkal Sendenben, és nonprofit sportversenyeket más gyakornokokat is foglalkoztató vállalkozásokkal együtt.

Egy báró, mint erdőszponzor

Constantin Freiherr von Ulm-Erbach szenvedéllyel, és sok energiát befektetve végzi az Erback környéki erdőinek gondozását és karbantartását. „Számomra az erdő gondozása nem csupán egy feladat, amely nemzedékeken át a családunk kötelezettsége volt. A szenvedélyem lett. Ezért számomra nagy jelentőséggel bír, hogy jó állapotban adjam át az erdőt a következő generációnak.” Az erdők 1620 óta a család tulajdonában vannak. A képzett mezőgazdasági termelő és erdész már 20 éve gondoskodik az erdős területekről, és tisztában van a népesség éghajlatváltozás okozta változásaival is: „Az extrém szárazság és a hőség nagy károkat okoz az erdőben, ezért is foglalkozom természetesen az erdők, a klímának megfelelő vegyes erdőkké alakításával. Örömömre szolgál, hogy az ESTA gyakornokokkal megteremthetek egy darabot a jövő erdőjéből, amely mintaként szolgál a további erdősítésekhez”, mondta Ulm-Erbach báró a jövőbe tekintve.

Az ESTA erdőben zajló gyakornoki program számára személyes kérdést jelent: „Úgy gondolom fontos, hogy a fiatalokat közelebb hozzuk az iparban tevékenykedő gyakornokok mindennapjaihoz, az erdei élővilághoz, annak minden csodálatos szegletével számunkra emberek és az állatvilág számára, és természetesen az éghajlat és a kapcsolódó változások központi funkciójával”, magyarázza a báró szerepét erdőszponzorként.

Mi nő az ESTA erdőjében?

Otto Ketterl majdnem 30 éve erdőgazda Erbach erdőterületein és azon túl. Ő felügyeli az ESTA erdősítését. „Tűlevelű és lombhullató fákat ültetünk, mint például duglászfenyő és fekete dió, ugyanis ezek rendkívül ellenállónak tekinthetők az éghajlatváltozásokkal szemben. Ha képesek ellenállni az egyre növekvő szélsőséges időjárási viszonyoknak, mint az aszályok, hőhullámok, heves esőzések, elhúzódó hidegfrontok és viharok, akkor hasznos következtetéseket lehet levonni a további erdősítésekhez” magyarázza a szakértő. Ezenkívül a vegyes erdők sokkal kevésbé érzékenyek a szúk, gombák stb. által okozott károkkal szemben, mint a monokultúrák – mutat rá az erdész.

Az ESTA erdő fái legalább 100 évig ott maradnak. Ez garantálja az erdő biodiverzitását. A jövőben minden fának lesz egy száma, így lesz hozzárendelve adott fa a szponzorához.

Szűrőtornyok, melyekkel fákat ültethet

A gyakornoki projekttel párhuzamosan az ESTA ügyfelei is szponzorokká válhatnak a „Clean the air – plant a tree” kampány keretében. A FILTOWER szűrőtornyának vásárlásával az ügyfelek nemcsak a tiszta beltéri levegő biztosítják, hanem hozzájárulnak faszponzorként az erdősítéshez, és ezáltal a környezet tiszta levegőjéhez is.

Videó megtekintése

Forrás

Igény esetén kérje ajánlatunkat, és keresse fel a TARAX Kft. irodáját telefonon vagy email-ben, ha az Ön problémájára is a TARAX Kft. által forgalmazott ESTA légtechnikája jelentheti a megoldást! A honlapon kívül a közösségi média népszerű platformjain is jelen van a cég (Facebook és Instagram), ahol további részletek kerülnek megosztásra a termékekkel, újdonságokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatban.

ESTA elszívó berendezések megtekintése