Újdonságok

Ciklonok működése

2021-12-21 08:59:59

Az előleválasztó vagy másnéven előszűrő feladata, hogy megvédje az egész rendszer fő szűrőegységét. Ezzel a főszűrők hatékonysága és élettartama is növelhető.

A fő szűrőegységek élettartamát befolyásoló tényezők:

  • Por mennyisége
  • Anyag koptatása
  • Forró/izzó részecskék, szikrák

Az előleválasztóknak nincs, vagy nagyon alacsony az üzemeltetési költségük, így alkalmazásuk jelentősen csökkentheti a rendszer üzemeltetési költségeit.

Mikor van szükség ciklonleválasztóra?

A ciklonszeparátorok fizikai alapon működnek, valamint fő- és előszűrőként is használhatóak. Képesek leválasztani a durva, száraz, szabadon szálló porokat. Számos felhasználási területük van, sokféle por esetén alkalmazhatóak. Az ürítés történhet folyamatosan vagy bizonyos időközönként is.

Működése

A különféle porokkal szennyezett levegő a ciklon felső részén keresztül bejut a rendszerbe. A légáramlásnak köszönhetően a levegő forog, a levegőben lévő szennyeződések pedig a ciklon oldalához szorulnak, majd erről a kúp alakú ciklonházról lecsúsznak egy konténerbe vagy pedig folyamatosan ürítik őket. Ezt követően a megtisztított levegő kifelé áramlik. Minél jobb egy ciklon kialakítása, és minél jobban tud igazodni az adott légmennyiséghez, valamint a kiszűrendő anyagok minőségéhez, annál jobb lesz annak leválasztási teljesítménye is.

Alkalmazási területek

Főszűrő: Durva, nagyobb méretű anyagok kiszűrése esetén, elegendő lehet csak ciklonszűrőt használni.

Előszűrő: Különböző méretű szennyező anyagok esetén, érdemes előszűrőként alkalmazni, hogy a durvább részecskék ne érjék el a fő szűrőegységet. Ezzel a szűrőegység élettartama növelhető, illetőleg az üzemeltetési költségek redukálhatóak.

Szikrák esetén is érdemes előleválasztót alkalmazni, ezzel megakadályozva a szűrőegységbe való bejutásukat, valamint az esetleges tűzeseteket.

A ciklonleválasztók mind a szívó-, mind a nyomott oldalon használhatóak, tehát a vákuumgenerátor lehet a ciklon előtt vagy akár után.


Forrás: https://www.esta.com/en/knowledge/knowledge-extraction-systems/cyclone-separator/