Újdonságok

Köszönhetően az ESTA csarnokszellőztető rendszerének az olajköd folyamatos ellenőrzés alatt áll Siebelist elnevezésű precíziós esztergaüzemben. Ezzel a megoldással a levegőt egyidejűleg szűri és hűti. Így a családi vállalkozás biztosítja a minőséget, és ellenőrzése alatt tartja a nyári hőterhelést.

A hőmérsékletkülönbségek, a huzat és a páratartalom méreg a szerszámgépek számára. Az ilyen környezeti hatások csökkentik a termékek pontosságát és végső soron a minőségét. „Nyáron előfordul, hogy harcolnunk kell a magas hőterheléssel” – mondja Michael Marquardt, miközben 600 m2-es termelőcsarnokára tekint. Marquardt 2002 óta a türingiai Plaue-ban található Wilhelm Siebelist GmbH & Co. negyedik generációs ügyvezető igazgatója. Akkoriban vezető szerepet vállalt az újjáépítésben, új munkahelyekbe és gépekbe fektetett be. „Egy ilyen projekt esetén az ember mindig úton, és soha nem a célállomáson van” – ez a tapasztalata.

Az alkalmazottak jóléte és egészsége különösen fontos a vezető számára. Ezért nagylelkűen felszerelte az új épületet társalgókkal és még edzőteremmel is a dolgozók számára. „A jó munkakörnyezethez és végső soron a vállalkozói sikerhez csak azok az elégedett munkavállalók járulhatnak hozzá, akik jól érzik magukat a vállalatnál.” - mondta magabiztosan a vállalat főnöke. Marquardt számára mindig is egyértelmű volt, hogy a megfelelő munkakörnyezethez szó szerint megfelelő üzemi klíma szükséges.

„A csarnokokban lévő levegő minősége az elszívó berendezések ellenére sem volt kielégítő”

A gépek hetente 6 napon át éjjel-nappal működnek a Siebelist üzemben. Forró nyári napokon a csarnok hőterhelése gyakran túl magas volt. Ez a folyamathatékonyságot is befolyásolta és magasabb selejtarányt eredményezett. „És végül, de nem utolsósorban a csarnokban lévő levegő minősége az elszívó rendszerek ellenére sem volt kielégítő” – írja le Marquardt az akkori helyzetet. Az elszívók közvetlenül csatlakoznak a nyitott és zárt megmunkáló gépekhez és érzékelik a fúró és maró folyamatok során keletkezett olajködöt. Ugyanakkor nincs 100%-os lefedettség. Újra és újra megtörténik, hogy az olajköd egy kis része kiszivárog az elszívásból. Ez például átalakításkor vagy a gép rövid nyitásakor történik.

Költséges volt egy olyan alkalmas rendszer keresése, amely megtisztítja a levegőt, lehűti és egyidejűleg megakadályozza a lerakódásokat a padlón és a gépeken. A cégvezető mindent egy kézből akart megoldani, és a lehetséges alternatívák után online és offline is érdeklődött. Körülbelül egy évvel ezelőtt találkozott az Industrieanzeiger elnevezésű német újság olvasásakor az ESTA Filtower Ecotemp típusú modelljével.

Egy csarnokszellőztető rendszerről van szó, amely támogatja a már meglévő elszívó berendezéseket, így jobb minőségű beltéri levegő biztosítható az egész munkaterületen. Ez a megoldás nemcsak jobb védelmet nyújt a termelési területen dolgozók számára, hanem a gépeken, illetve a padlón található por- és emulziós lerakódások is jelentősen csökkenthetőek. Azonban a technológia különlegessége, hogy tisztítja a levegőt, és egyidejűleg visszavezeti azt a csarnokba, szükség szerint hűtve vagy felfűtve. Pontosan ezt a megoldást kereste Michael Marquardt. Még ugyanezen a napon fel is hívta az említett elszívó berendezés gyártóját, a bajor sendeni székhelyű ESTA-át.

A csarnokszellőztetés egyidejűleg elszívja és le is hűti az elhasznált levegőt

André Döring, az ESTA területi képviselője, röviddel a megkeresés után meglátogatta az esztergályosüzemet. Képet kapott a helyi adottságokról, és elvállalta a csarnokszellőztető rendszer tervezését. A csarnok mérete miatt két szűrőtorony szükséges a kívánt cél elérése érdekében. A tornyok óránként 21 500 m3 levegőt mozgatnak, és egy óra alatt nyolcszoros levegőcserét biztosítanak. A trükk az, hogy a két torony egy külső hűtőhöz van csatlakoztatva. Az ipari hűtőrendszer mindkét szűrő berendezéshez csatlakozik egy vízvezeték segítségével. Egy zárt áramlási körről van szó rögzített vízcsatlakozás nélkül. A csővezeték a csarnok mennyezetére van felszerelve. 

„Úgy kell elképzelni, hogy két folyamat, a szellőztető és hűtési ciklus, futtatása egyidejűleg zajlik.” – összegzi Döring a működési elvet. A szellőztetés esetén a szűrőtornyok felfogják a szennyezett, meleg levegőt a berendezés tetején. A levegőáram először áthalad az előleválasztón, hogy előzetesen eltávolítsa a durva részecskéket. Ezután a levegő elér a szűrőpatronokhoz, melyek megtisztítják. A még meleg, de tiszta levegőt az integrált lamellás hőcserélőn keresztül vezetik. A nyáron előre beállított hűtési cikluson keresztül a hűtő panelek a hűvös hőmérsékletet leadják a levegőbe. A tiszta levegő, amely így kellemesen temperált, végül a tornyok oldali kivezetésein keresztül tér vissza huzatmentesen a munkaterületekre.

A rétegszellőztetés alkalmas az üzemben keletkező gőzök esetén

A szűrőtornyok a rétegszellőztetés fizikai elve alapján működnek. A felszálló gőzök esetén, mint ahogy a Siebelist esztergaüzemben is, ez a megfelelő légtechnikai intézkedés. Ezzel az eljárással a munkaterület tiszta levegővel van ellátva. A megmunkálási folyamatok során keletkező hőáramlás a részecskéket felfelé szállítja a tornyok elszívó nyílásához. Ily módon történik a levegő keringtetése.

A hűtési ciklus ezzel szemben párhuzamosan játszódik le a kültéri területen kialakított ipari hűtőegységen keresztül. Ez szabályozható, és szükség szerint lehűti a csővezetékben található vizet. A hideg víz átfolyik a csarnok mennyezetén lévő réz csöveken mindkét szűrőtorony lamellás hőcserélőéig. Ott a hőt átadja a fűtő panelnek. Az így felmelegedett víz visszaáramlik a hűtőkészülékbe, lehűl, és a ciklus újra kezdődik. Michael Marquardt-ot meggyőzte ez a koncepció: „A csarnokklíma jelentősen javult tavaly nyáron, és magas szinten tudtuk tartani a folyamat hatékonyságát.” Ez egy minőségi szolgáltató számára természetesen az alfa és az omega. Végül a csarnok dolgozói az egészségre ártalmas anyagot nem lélegezték be, hála az észrevehetően tisztább levegőnek.

A Filtertower-sorozat szűrőrendszere két szakaszból áll. Az első szakasz egy előleválasztásból áll, amely a szennyezett levegőből szinte minden nagyobb részecskét leválaszt. A második lépésben a fennmaradó emulziós köd négy, M porosztályú patronnal, 99,9% -os elválasztási hatékonysággal kerül megszűrésre. A visszavezetett levegő üzemmódban működő rendszerek kedvező hatást gyakorolnak az energiaegyensúlyra télen is, mivel nincs szükség kívülről szállított és fűtött friss levegőre. További plusz pont, hogy a patronok olaj és vízállók, és így hosszú élettartamot biztosítanak. A szűrőeszközök ultrahangos módszerrel tisztíthatóak és így többször is használhatóak. Ez megvédi a környezetet és alacsonyan tartja a működési költségeket. Az felgyülemlett szennyeződéseket egy csepptálcával és leeresztőcsappal rendelkező mobil fiók segítséggel egyszerűen el lehet távolítani.

Az ESTA csarnokszellőztetője elnyeli az olajködöt, a port és a hegesztési füstöt

Az ESTA szűrőtornyai nemcsak az olajködöt nyelik el. A gyártó kínálatában megtalálhatóak további variációk a hegesztési füst és a por tekintetében. A berendezés vezérlése egy felhasználóbarát érintőképernyő segítségével történik. A felhasználó szabályozhatja a ventilátorok elszívó teljesítményét speciális ismeretek és költséges képzések nélkül. A hagyományos nyomáskülönbség által szabályozott elszívó rendszerekhez képest ez akár 50%-os energia-megtakarítást eredményez.

A csarnokszellőztető rendszer telepítését a Siebelist maga végezte. Michael Marquardt a vízvezetékrendszert helyi fűtéstechnikusokkal telepíttette. A két szűrőtornyot és az ipari hűtőket az ESTA előszerelve szállította. „Ez gyorsan ment” mondta Marquardt. „Felállítottuk a szűrőtornyokat és az aggregátort, bekötöttük az áramot, csatlakoztattuk a vizet, és a művelet befejeződött.”

A projekt kezdetekor André Döring felhívta a figyelmet arra lehetőségre, hogy ehhez a beruházáshoz Michael Marquardt kormányzati támogatást kérhet a Szövetségi Közgazdasági és Exportellenőrzési Hivataltól (németül röviden BAFA). Ugyanis a német állam támogatja azokat a vállalatokat, amelyek fokozott energiahatékonysági beruházásokba fektetnek be. Mivel a szűrőtornyok a Sieblist-nél támogatható energiahatékony technikákkal például hatékony ventilátorokkal és frekvenciaváltókkal vannak felszerelve, Marquardt egyetértett, és az ESTA egy szakértőn keresztül benyújtotta az energiatakarékos koncepciót. Ez az igény támogathatónak bizonyult, és a szűrőtornyokba történő beruházást 30%-kal támogatták. Michael Marquardt számára természetesen ez egy olyan pozitív hozadéka volt a projektnek, amivel egyáltalán nem számolt.

Energiahatékonyság támogatása

Annak érdekében, hogy a vállalatok könnyebben fektessenek be az energiahatékony folyamatokba, a német Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium átrendezte ezen a területen a finanszírozási programokat. 2019. január 1-jén elindult a „Megújuló energiaforrásokból származó energiahatékonyság és technológiai hő az üzleti életben – támogatás és hitel” beruházási program. Az új programot a német Gazdasági és Exportellenőrzési Hivatal (BAFA) és az Újjáépítési Hitelintézet (KfW) hajtja végre.

Támogatja a hatékony technológiákat, például a jó hatásfokú szivattyúkat, a motorokat és a ventilátorokat a gyors hatékonyságnövelés érdekében a támogatható beruházási költségek 40% -áig terjedő finanszírozási rátával. A megújuló energiák esetében a technológiai hőellátásra vonatkozó maximális finanszírozási ráta 55%. A digitalizálást támogató mérési, vezérlési és szabályozási technológiákat, valamint az energiagazdálkodási szoftvert legfeljebb 40% -kal finanszírozzák. Pályázónként vagy projektenként a maximális finanszírozási összeg 10 millió euró.

Ez az új finanszírozási támogatás elérhető minden iparágban tevékenykedő, bármekkora méretű vállalat számára. Szándékosan úgy tervezték ezt a támogatást, hogy minden technológiára nyitott legyen, azért, hogy biztosítsa a vállalatok számára szükséges szabadságot a megfelelő megoldás megvalósításához. A rendkívül hatékony szabványos komponensektől a komplex rendszermegoldásokig minden olyan intézkedés támogatható, amely jelentősen növeli az energia- vagy hőfelhasználási hatékonyságot és csökkenti az energiafogyasztást. 

A tiszta levegő specialistái – ESTA

Az ESTA, a légtechnika specialistája több mint 45 éve gyártja a saját fejlesztéseken alapuló termékek és megoldások széles skáláját az ipar és a kereskedelem számára. Termékpalettáján megtalálhatóak a mobil és telepített kompakt por elszívó berendezések, valamint az ipari por elszívók, a hegesztési füstszűrők, az olajköd-elszívók, az elszívó ventilátorok, az elszívó karok és a központi elszívó rendszerek. A bajor Senden városában található ESTA saját leányvállalataival és értékesítési partnereivel világszerte berendezéseinek széles skáláját értékesíti. Emellett az ESTA teljes körű szolgáltatásokat is kínál. A cég évek óta minőségirányítási rendszert használ, és ISO 9001:2015 tanúsítvánnyal rendelkezik.

8 millió esztergált alkatrész az idei évben

A Sieblist-et 1928-ban alapították. A vállalat a háború befejeztével nehéz időkön ment keresztül, és 1956-ban részben és végül 1972-ben teljesen állami kézbe került. A ’90-es évek elején sikerült újra privatizálni. Azóta mintegy 3 millió eurót fektettek be a Plaue-i székhelybe. Michael Marquardt 2007 óta a vállalat egyedüli tulajdonosa. A cég folyamatosan nőtt, és jelenleg 25 főt foglalkoztat. A hagyományos esztergaüzem választékában nemcsak klasszikus csavarok vannak, de sok más menetes alkatrész is. Évente körülbelül 8 millió darab kerül kiszállításra. Kizárólag 6 millió tartozék, például a kerékcsapok lemezei, az autóipar ügyfeleihez jut el.

Ne hagyja, hogy idáig eljusson üzeme!

Majdnem 20 évvel ezelőtt egy autóipari beszállítói túrán vettem részt. Az alkalmazott technika, a termékpaletta – mindet elfelejtettem. De egy dolog örökre megmaradt: az olajköd, amely mindenhol ott volt a levegőben, amely a padlón is leülepedett, és a gépeket összekötő folyosót csúszdává alakította. Ne hagyja, hogy idáig jusson üzeme!  A fenti történet célja, hogy bemutassuk, hogyan lehet elkerülni az ilyen katasztrofális körülményeket, és érdemes beruházni az Ön üzeméhez legideálisabb méretű/teljesítményű a TARAX Kft. által forgalmazott ESTA por elszívó berendezésekbe.

Forrás

Igény esetén kérje ajánlatunkat, és keresse fel a TARAX Kft. irodáját telefonon vagy email-ben, ha az Ön problémájára is a TARAX Kft. által forgalmazott ESTA légtechnikája jelentheti a megoldást! A honlapon kívül a közösségi média népszerű platformjain is jelen van a cég (Facebook és Instagram), ahol további részletek kerülnek megosztásra a termékekkel, újdonságokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatban.

ESTA elszívó berendezések megtekintése