Újdonságok

A fémiparban hűtő,-kenőanyagokat használnak, melyek kipárolgása révén aeroszolok alakulnak ki. A Helios-Preisser cég a fémipari megmunkálógépein az ESTA közvetlen ipari elszívástechnikáját alkalmazza az olajköd hatékony elszívására.

A Helios-Preisser GmbH

A Helios-Preisser GmbH a sváb Gammertingen elismert mérőberendezések gyártója. Termékpalettájuk többek között tolómérőkből, mikrométerekből és mérőórákból áll, melyek mindegyikére eltérő követelmények vonatkoznak a termeléssel, és így a feldolgozó gépekkel szemben. Három műszakban állítják elő a termékeket, heti hat napon keresztül. A folyamatos üzemelésnek köszönhetően a Helios-Preisser az automatizált gyártási folyamat mellett döntött.

Terméktől függően 6-7 lépés szükséges a mérőeszközök legyártásához. A rozsdamentes acélból készült alkatrészeket két megmunkáló központban állítják elő - egy 4 tengelyes horizontális marógépen, vagy összetett követelmények esetén egy 5 tengelyes marógépen. Ezen többek között prizmás talppal ellátott állványokat állítanak elő a mérőállványok számára. A tolómérő alkatrészeit a horizontális marógép segítségével gyártják. Például egy 10 x 70 x 230 mm-es rozsdamentes lapos anyagból két végterméket állítanak elő. 48 darab ezekből egy 4,5 órás ciklus után lesz teljesen legyártva.

Az első lépésben Tobias Weber, a Helios-Preisser maróosztályának termelési igazgatója egy CAD / CAM rendszert használ a megmunkáló központok gyártási folyamatának programozására. Ezeket az adatokat továbbítják a gyártósorra. Egy rugalmas gyártórendszerben a raklapot ezután manuálisan előre felszerelik a megfelelő alkatrészekkel együtt, és a két rakodóállomás egyikében elhelyezik. Ha rendelkezésre áll a megfelelő marógép, a gépkezelő bevezeti a raklapot a megmunkálási folyamatba, egyébként a tizenkét raktárterület valamelyikébe szállítják, amelyek a gyártási rendszer egy konténerében találhatók. A megmunkálási folyamat végén a raklapot a kész alkatrészekkel együtt automatikusan eltávolítják a gépből, és a rakodóállomáshoz szállítják, ahol a gépkezelő eltávolítja a kész alkatrészeket a következő gyártási szakaszhoz.

Az egészségeskárosító aeroszolok hatékony elszívása

A hűtő, -kenőanyagok felhasználása, a vágó és forgácsoló folyamatok közben keletkezhetnek porlasztási, újra kondenzálódó köd és gőzök. Ha ezeket az aeroszolokat és gőzöket nem észlelik, bejutnak a gépkezelők légzőrendszerébe, emésztőrendszerébe, vagy a bőrön keresztül felszívódnak. Ez súlyos egészségkárosodáshoz vezethet. Annak érdekében, hogy a munkavállalók egészsége ne legyen veszélyeztetve, az olajköd leválasztók az egészségkárosító aeroszolokat közvetlenül a feldolgozógépen, a megmunkálás helyszínen szívják el. A Helios-Preisser ehhez az ESTA elszívástechnikáját alkalmazza. Mindkét megmunkáló központban az Oilmac-sorozat olajköd leválasztóit közvetlenül a burkolatra szerelték, és egy tömlővel a megmunkáló központhoz csatlakoztatták.

A horizontális marógépnél az Oilmac 800-at alkalmazzák az elszíváshoz, az 5 tengelyes marógépet egy Oilmac 1600-zal szerelték fel. A megmunkálási folyamat megkezdésekor az eszközök automatikusan bekapcsolnak. A gyártási folyamat után, vagy amikor a megmunkáló központ ajtaját ellenőrzés céljából kinyitják, az leválasztó kikapcsol.

Magas leválasztási hatékonyság

Mindkét típusú eszköz ugyanazon a működési elven alapul. Csak teljesítményükben különböznek egymástól, miszerint 840, valamint 1700 m3/h légmennyiség realizálható az egyes típusok esetén. Egy háromszíntű szűrőrendszer hatékonyan szívja el az aeroszolokat: Az első lépésben a kopásmentes előleválasztó és a G4 osztályú szűrőbetét a száraz és szilárd részecskéket szűri ki. A levegőáram eltérítésével a mosható főleválasztó szűri az aeroszolokat, amelyek a gravitációs hatás miatt lefelé áramlanak. Egy Hepa-H-13 szolgál utószűrőként, amely visszatartja a maradék aeroszolokat. A tisztítási folyamat során 99,95 %-os leválasztási hatékonyság érhető el. A kiszűrt hűtő kenőanyagokat visszajuttatják a megmunkáló központok hűtőfolyadék keringésébe. A megszűrt tiszta levegőt a gyártócsarnokba vezetik.

A tisztítási folyamat sajátossága az 5-tengelyes marógépnél mutatható meg. A belső terét a gyártási folyamat befejezése után, nevezetesen a propeller/leválasztó kombináció segítségével tisztítják meg: A gépben lévő propeller megforgatja a belső részeiben és a megmunkált alkatrészekben visszamaradt maradványokat és lerakódásokat, melyeket az Oilmac 1600 megbízhatóan elszív.

Az lefordítható bemeneti és ventilátor modul szerszám nélküli, ezért felhasználóbarát hozzáférést biztosít az olajköd leválasztó belsejéhez a szűrőcsere vagy a karbantartás során.

Három eszközcsoport problémamentes és teljes automatikus együttműködése – rugalmas.

Forrás

Igény esetén kérje ajánlatunkat, és keresse fel a TARAX Kft. irodáját telefonon vagy email-ben, ha az Ön problémájára is a TARAX Kft. által forgalmazott ESTA légtechnikája jelentheti a megoldást! A honlapon kívül a közösségi média népszerű platformjain is jelen van a cég (Facebook és Instagram), ahol további részletek kerülnek megosztásra a termékekkel, újdonságokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatban.

ESTA elszívó berendezések megtekintése