Újdonságok

A fémek hegesztésekor úgynevezett hegesztési füst keletkezik. De mi is pontosan a hegesztési füst? Melyek az egészségügyi kockázatok? A hegesztési füstökkel történő munka során milyen előírásokat és védőintézkedéseket kell betartani? És hogyan biztosítják az ESTA hegesztési füstelszívók a biztonságos munkakörnyezetet? Az alábbi cikk segítségével válaszolunk ezekre a kérdésekre.

 

Mi az a hegesztési füst?

Hegesztési füstnek azokat a szennyező anyagokat hívjuk, melyek hegesztés, forrasztás, és termikus vágás során keletkeznek. Ezek a szennyező anyagok különböző gázokból és a legkisebb méretű porszemcsékből állnak. A hegesztési füstök összetétele nagyon komplex és eltérő lehet a felhasznált anyagtól és szennyeződésektől, mint például bevonatoktól, zsíroktól, olajoktól függően. A legtöbb esetben azonban van egy összetevő, amely a toxicitás és a mennyiség szempontjából dominál. Ezt az összetevőt kulcselemnek nevezik, és a kockázatértékelés alapjául szolgál.

 

A hegesztési füst okozta egészségügyi kockázatok

A hegesztési füstben lévő porszemcsék néha akár 0,1 μm-nél is kisebbek, ezért könnyen belélegezhetők, és könnyen behatolhatnak a léghólyagokba.

A hegesztési részecskék csekély méretük miatt szabad szemmel nem észrevehetők. Emiatt a hegesztési füst még veszélyesebb, hiszen a testben egy ideig észrevétlen marad, és közben kárt okozhat. Lehetséges kórkép a szédülés, hányinger fejfájás, légzőszervi betegségek, idegkárosodás, és a rák.

Ezen egészségügyi kockázatok miatt a hegesztési füst veszélyes anyagként van besorolva a veszélyes anyagokról szóló rendelet értelmében. A por osztályozásáról és annak az egészségre gyakorolt hatásairól bővebben egy korábbi „Mi az a por, és miért veszélyes a munkavégzés során?” című cikkünkben olvashat.

A felhalmozódó szennyező anyagoktól függ, hogy a hegesztési füst légzőszervet terhelő, toxikus vagy rákkeltő hatással bír:

 • Légzőszervet terhelő szennyező anyagok: Az alumínium-oxidok és a vas-oxidok hosszú időn keresztül erősen terhelik a tüdőt és a légzőszerveket. Ezek olyan egészségügyi problémákat okozhatnak, mint az asztma, bronchitis vagy aluminózis (fém lerakódás a tüdőben).
 • Toxikus hatású anyagok: Azokat az anyagokat tekintjük mérgezőnek, amelyek egy adott anyagkoncentráció után mérgezést eredményeznek. Ilyenek például a mangán-oxidok, a hidrogén-cianid és a szén-monoxid. A mérgezés tünetei közé tartozik a szapora szívverés, a légzőszervi bénulás, a szédülés, a fejfájás, a hányinger és a tüdőödéma.
 • Rákkeltő anyagok: A harmadik anyagcsoport képviseli a rákkeltő anyagokat. Ezek közé tartozik például az ólom-oxid, nikkel-oxid és króm (VI) vegyületek. A rák kockázata növekvő anyagkoncentrációval együtt szintén nő.

Hegesztési füstre vonatkozó szabályozások

A hegesztési füstök veszélyes anyagként való besorolásával a munkahelyi légszennyezés elleni védelemre vonatkozó szabályokat és intézkedéseket be kell tartani a munkahelyi biztonság és a környezetvédelem érdekében.

MUNKAVÉDELMI TÖRÉNY

A munkavédelmi törvény, munkakörülményeket értintő paragrafusa szerint a munkáltató köteles a munkahelyen vagy a tevékenységgel kapcsolatos felmerülő potenciális kockázatot azonosítani a munkavállalókkal szemben, valamint a munkahelyi biztonsági intézkedéseket megtenni.

RENDELET A VESZÉLYES ANYAGOKRÓL

A szemcsés, veszélyes anyagokról szóló rendelet minden olyan tevékenységre vonatkozik, amely belélegezhető és léghólyagokba jutó porokat tartalmaz, beleértve a hegesztési füstöt is. Többek között meg van az is határozva, hogy a porkibocsátást közvetlenül a kilépési ponton kell elszívni. A távozó levegő visszavezetése csak megfelelő tisztítás után engedélyezett. Az elszívó rendszereknek meg kell felelniük a műszaki szabványoknak, és az üzembe helyezés során hatékonysági vizsgálatot is el kell végezni. Emellett éves karbantartásról, teljesítményvizsgálatról és szükség esetén a javításról is rendelkezik.

Veszélyes anyagokra vonatkozó műszaki szabályok – TRGS 528

A veszélyes anyagok munkahelyen történő minimalizálásához szükséges védőintézkedéseket a következő sorrendben kell végrehajtani:

 1. Ki kell választani az alacsony veszélyes anyag kibocsátású folyamatokat és további kiegészítő anyagokat
 2. Légtechnikai védőintézkedések bevezetése, mint az elszívás a kilépési ponton vagy megfelelő helyiség szellőztetés
 3. Szervezeti és higiéniai intézkedéseket kell tenni a további terhelés elkerülése érdekében (például a felületi szennyeződések miatt)
 4. Hacsak az 1-3. intézkedések nem biztosítanak megfelelő védelmet a munkavállalóknak, akkor védőfelszerelést, mint például védőmaszk viselését kell bevezetni. Rákkeltő kibocsátás esetén ez kötelező az 1–3. ponttól függetlenül is
 

Hegesztési füst határértékek a munkahelyen

munkahelyi határértékek

A feldolgozott anyagtól függően ki kell választani az alkalmazandó, érvényes munkahelyi határértéket. (Az alábbi táblázatban szereplő német szabványok és előírások, valamint a fent leírt törvények, és rendeletek eltérhetnek bizonyos mértékben a magyar előírásoktól)

Veszélyes anyag

Munkahelyi határérték

Alumínium-oxidok, vas-oxidok, titán-oxidok, magnézium-oxid

Általános por-határérték a TRGS 900 szerint

Rendkívüli toxikus tulajdonságokkal rendelkező anyagok

Anyagspecifikus munkahelyi határérték a TRGS 900 szerint

Rákkeltő veszélyes anyagok (pl. nikkel, króm vegyületek)

Nem rögzített munkahelyi határérték – a veszélyes anyagokat el kell távolítani vagy minimalizálni.

 

ÁLTALÁNOS POR HATÁRÉRTÉK – TRGS 900

Mivel nincs speciális határérték a hegesztési füstök esetén, ezért a léghólyagba menő, A-por határértékeit használják a kockázatértékeléshez. Ez 2014 óta újra szerepel a TRGS 900-ban, és értéke: 1,25 mg / m³.

ANYAGSPECIFIKUS MUNKAHELYI HATÁRÉRTÉK – TRGS 900

A hegesztési füstben lévő fémvegyületek esetében az általános határértékeken túlmenően figyelembe kell venni az anyagspecifikus határértékeket, például a mangán- és mangánvegyületek munkahelyi határértékeit (határérték: 0,5 mg / m³). Mivel a munkahelyi határérték nagyon alacsony a túlnyomórészt mérgező fémvegyületek esetében, az ezeknek való megfelelés automatikusan az általános por határérték alá esik, és új "felső határt" hoz létre.

 

ESTA – Hegesztési füst elszívók

Az ESTA különböző légtechnikai megoldásokat biztosít a hegesztési füstök hatékony elszívásához, védi a munkavállalók egészségét, és megfelel a hegesztési füstökre vonatkozó jogszabályi követelményeknek.

MOBIL HEGESZTŐFÜST LÉGSZŰRŐK

A hegesztési füstszűrők mobil telepítésüknek köszönhetően rendkívül flexibilis készülékek, hiszen alkalmasak a gyakori helyváltoztatásra. A hegesztési füstöt közvetlenül a keletkezési helyen szívják el és általában egy vagy több munkaállomás egyidejű ellátására képesek.

 • A DUSTOMAT 4 hegesztési füst elszívó egy sokszor alkalmazott, jól bevált elszívó megoldás szinte minden alkalmazási területhez közepes teljesítménytartományban.  
 • Az olyan kompakt modellek, mint az SRF T, hordozhatók és közvetlenül a hegesztőpisztolyhoz csatlakoztathatóak.
 • A szintén mobil SRF K alkalmas nagy mennyiségű füst eltávolítására, és 99,9% -os elválasztási hatékonyságának köszönhetően lehetővé teszi a tisztított levegő visszavezetését a munkaterületre.
 • A magas vákuumú hegesztési füstelszívók mint például az SRF SK is, garantálják az optimális elszívást még a nagyobb távolság esetén is. 

További részletek:

TELEPÍTETT HEGESZTÉSI FÜSTELSZÍVÓK

A hegesztési füstelszívók, helyhez kötött kialakításukkal közvetlenül a megmunkáló gépek mellett telepíthetők, így biztosítva a direkt elszívást a hegesztőpisztolyok számára.

 • A kétlépcsős szűrőrendszernek köszönhetően a COMPASOG SR nagyon magas leválasztási teljesítménnyel rendelkezik.
 • A W3-tanúsítvánnyal rendelkező MOBEX F-t még a magas ötvözetű acélok hegesztési füstjének elvezetésére is fel lehet használni. 
 • A WELDEX FE moduláris hegesztési füstszűrő rendszerei ideálisak a 120 000 m³ / h-ig terjedő nagy légmennyiségekhez, és alkalmasak a hegesztési füst közvetlen elszívására is. 
 • A DUSTMAC F sorozatú IFA tanúsítvánnyal ellátott hegesztési füst elszívók moduláris szerkezettel rendelkeznek, és így kombinálhatók a hegesztési füstszűrő rendszerek kialakításához szükséges minden légmennyiség számára. 

További részletek:

CSARNOKSZELLŐZTETŐ RENDSZEREK

A jogszabályi előírásoknak való megfelelés érdekében bizonyos esetekben elengedhetetlen egy holisztikus csarnokszellőztető rendszer telepítése a helyi elszívó egységeket kiegészítve.

 • A különálló FILTERTOWER Plug & Play csarnokszellőztető-rendszer alkalmas a hegesztési füst kiszűrésére a levegőből csővezeték nélküli gyártócsarnokban is.
 • Alternatív megoldásként a WELDEX FE hegesztési füst elszívó is hatékony csarnokszellőztető rendszernek bizonyulhat.

További részletek:

HEGESZTÉSI FÜST ELSZÍVÓK HATÉKONYSÁG VIZSGÁLATA

A meghatározott védőintézkedések hatékonyságát nemcsak ellenőrizni kell, de szükség esetén ki is kell igazítani. A munkahelyen a veszélyes anyag koncentrációjának mérését a TRGS 402 szerint végzik.

Az ESTA elszívó rendszereinek esetében különálló hatékonysági vizsgálatot is kínál. A méréseket egy külső szolgáltató, az UCL Umwelt Control Labor GmbH végzi. Ennek köszönhetően az elszívó rendszerek hatékonysága bizonyítottan javítja az eredmények jobb megítélését, néha előzetes méréssel. A hatékonysági vizsgálat eredményeit ezután az ügyfél rendelkezésére bocsátják.

 

Érdekességek: német szabványok és előírások

Forrás

Igény esetén kérje ajánlatunkat, és keresse fel a TARAX Kft. irodáját telefonon vagy email-ben, ha az Ön problémájára is a TARAX Kft. által forgalmazott ESTA légtechnikája jelentheti a megoldást! A honlapon kívül a közösségi média népszerű platformjain is jelen van a cég (Facebook és Instagram), ahol további részletek kerülnek megosztásra a termékekkel, újdonságokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatban.

További ESTA elszívó berendezések megtekintése