Újdonságok

Egy sajtgyárban keményítőt használnak adalékanyagként a sajt csomagolásánál. A rendszer tisztaságának megőrzése érdekében a felkavart port közvetlenül annak keletkezési helyén szívják el. Egy második elszívó állomás összegyűjti a port a szállítószalag végén, amikor a sajtot a mérő-és csomagológépbe töltik. Egy központi elszívó rendszer a több munkaállomásos elszíváshoz ebben az esetben megfelelő megoldás a poros anyagok kimutatására, elszívására, és leválasztására.

Az élelmiszergyártó és- feldolgozó vállalatok speciális követelményeket támasztanak a gépek és rendszerek gyártóival szemben. Nemcsak a törvényi előírásoknak kell megfelelni, hanem a gyártási folyamatban használt eszközök állapotára és minőségére vonatkozó követelményeket is be kell tartani.

A sendeni székhelyű ESTA által gyártott Mobex porelszívó készülék széleskörű alkalmazási lehetőségekkel rendelkezik. A higiéniai és szűrőteljesítményre vonatkozó speciális követelmények az élelmiszeriparban ugyanolyan hatékonyan kezelik a berendezést. Egy jól ismert sajtgyártó a Mobex P-24 típusú berendezést alkalmazza a sajtdarálók előállításánál. Ezeket eladják egy globális gyorséttermi lánc számára.

A gyártási folyamat során a sajtot aprítják, majd meghatározott egységekben csomagolják. Annak elkerülése érdekében, hogy a sajtdarabok beragadjanak a csomagolásba, ezeket a csomagológépbe történő szállítás során keményítővel szétporlasztják. Megakadályozható a keményitőpor felkavarodása és nem kívánt eloszlása a környezetben, a termelési folyamat és a szállítási út két pontján történő elszívással. Az első elszívási pont közvetlenül a por keletkezési helyén található. Ebben az esetben az eljárás miatt felkevert port elszívásra kerül. A második elszívási pont érzékeli a szállítószalag végén lévő porokat, amikor az aprítékot a mérő- és csomagológépbe töltik.

Megbízható elszívás

Egy központi elszívó rendszer a több állomáson történő elszíváshoz ebben az esetben a megfelelő intézkedés a poros anyagok kimutatására, elszívására és leválasztására. A Mobex P-24 kompakt porelszívó volt a tökéletes választás erre a feladatra. A 2400 m3/h elszívó-teljesítménnyel és 3400 Pa maximális vákuummal rendelkező készülék megbízhatóan érzékeli a port. A már felszerelt burkolatok segítségével a porrészecskéket a keletkezés helyén elszívják.

A porokat egy csővezetéken keresztül szállítják az elszívó berendezésbe, amely a gyártócsarnokban helyezkedik el közvetlenül a szállítószalagok területén. Az élelmiszerekkel kapcsolatos különleges követelmények teljesítéséhez rozsdamentes acélcsöveket használnak.

A következő lépésben a por a szívócsonkon keresztül jut el a berendezés szűrőegységéhez. Az integrált ütköző-leválasztó ülepíti a durvább részecskéket, amikor azok belépnek a készülék burkolatába. A lerakódott durva részecskék a porgyűjtő fiókba kerülnek, amely a készülék alsó részén található. Az előleválasztás optimális légáramot eredményez.

Ezenkívül a minimalizált szűrőterhelésnek köszönhetően meghosszabbítható a szűrő élettartama. Két szűrőelem teljes 24 m2-es szűrőfelülettel garantálja a fennmaradó részecskék hatékony szűrését.

A higiéniára és a szűrők teljesítményére vonatkoznak a legszigorúbb követelmények az élelmiszergyártás során. Ezért a már rendkívül hatékony szűrőrendszer mellett a porelszívót további H13 osztályú szűrővel szerelték fel. Ezenkívül az összes fém alkatrész rozsdamentes acélból készült. Frekvenciaváltó segítségével az eszköz szívóteljesítménye szabályozható, és a folyamat megfelelő követelményeihez igazítható. Így nemcsak a fogyasztók szűrőteljesítményre és higiéniai előírásokra vonatkozó igényei teljesülnek, hanem a meglévő energiamegtakarítási lehetőségeket is felhasználják.

Állandó teljesítmény

Az állandó szűrőteljesítmény biztosítása érdekében a szűrőket sűrített levegős (JET-es) módszerrel tisztítják. A sűrített levegőtartály, amely a szűrőpatronok felett helyezkedik el, sűrített levegőt enged be a szűrőbetétek tisztításához.

Működés közben és azt követően a pneumatikus szűrőtisztító rendszert mágnesszelepek vezérlik, amelyek sűrített levegőt juttatnak a szűrő belsejébe. A leválasztott keményítőpor leesik, és két lezárható porgyűjtő dobozba kerül, amelyek a készülék alsó részében található fiókban találhatók, és pormentesen eltávolíthatók. Ezeket és a korábban lerakódott durva szemcséket nem vezetik vissza a gyártási folyamathoz, hanem ártalmatlanítják. Az ESTA kifejlesztette a Mobex P-24 típusú berendezését, egy olyan porelszívót, amely az élelmiszeriparban tevékenykedő ügyfelek igényeinek teljes mértékben megfelel. Minden intézkedést megtettek a maximális tisztaság és higiénia érdekében.

A rendszer megfelel a gépi irányelvek robbanásvédelmi követelményeinek. A műanyag szendvicspanelekből készült burkolat biztosítja a zajmentes működést. A 71 dB (A)-es alacsony zajkibocsátásnak köszönhetően a gépet közvetlenül a szállítószalagok területére lehetett helyezni. A porelszívót gond nélkül telepítették a meglévő csőrendszerre vagy a már felszerelt elszívó buroklatra. Az elszívástechnika gyártási folyamatba való integrálása az ügyfél teljeskörű megelégedését szolgálta.

Az elszívás állandó, magas szintű teljesítményének biztosítása érdekében a képesített ESTA-szerviztechnikusok rendszeresen végeznek az ügyféllel együtt összehangolt rendszerellenőrzést a karbantartási szerződés keretében.

Forrás

Igény esetén kérje ajánlatunkat, és keresse fel a TARAX Kft. irodáját telefonon vagy email-ben, ha az Ön problémájára is a TARAX Kft. által forgalmazott ESTA légtechnikája jelentheti a megoldást! A honlapon kívül a közösségi média népszerű platformjain is jelen van a cég (Facebook és Instagram), ahol további részletek kerülnek megosztásra a termékekkel, újdonságokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatban.

ESTA elszívó berendezések megtekintése