Újdonságok

A biomassza kazánok alacsony szennyezőanyag kibocsátása magas hatásfokkal párosulva versenyképesek a legkorszerűbb gázkazánokkal szemben is. Gazdaságosság szempontjából sokkal megfelelőbb alternatívát jelentenek, hiszen üzemeltetésükkel a jelenlegi gázárakat figyelembe véve is már jelentős fűtési költségcsökkentést érhetünk el. Ráadásul a biomassza elégetése során csak annyi szén-dioxid keletkezik, amennyit a növények a fotoszintézis folyamán megkötöttek, így elmondható, hogy a biomassza energetikai felhasználása CO2 semleges. Alacsony a szén és magas az oxigén tartalma, kén alig, hidrogén pedig 6-10 % arányban van bennük. Ez a nagy előnye a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben, mint a földgáz, a szén vagy a kőolaj.

 

5 kiváló biomassza anyag felhasználása a költséghatékony fűtéshez

1. Szalma

A lágyszárú növények is épp olyan alkalmasak üzeme fűtéséhez, mint a fás szárúak, különösen, ha a szalmáról van szó. 2,5 kg szalma felel meg 1 m3 földgáz fűtőértékének. Tárolásához viszonylag nagy és jól szellőző tárolóra lesz szüksége.

TARAX szalmatüzelésű kazán megtekintése

2. Hasábfa

A biomassza anyagok közé tartozik a hasábfa is, ez a legismertebb mind közül. Viszonyításképpen érdemes itt is megemlíteni, hogy a szalmához hasonlóan 2,5 kg hasábfa felel meg 1 m3 földgáz fűtőértékének.

TARAX vegyestüzelésű hasábfa kazán megtekintése

3. Brikett: faanyag tömörítése, magasabb fűtőérték

Nem véletlen, hogy egyre népszerűbb a brikettgyártás, hiszen kiemelkedően költséghatékony fűtőanyag: 2 kg felel meg 1 m3 földgáz fűtőértékének. Ráadásul a tömörítésnek köszönhetően kevesebb helyen elfér, mint az előző két biomassza alapanyag.

4. Pellett

Hasonló előnyökkel rendelkezik a pellett is, a különbség, hogy más technológiával préselik, mint a brikettet. Viszonylag magas az ára, mert elsőrangú exporttermék. Szintén 2 kg felel meg 1 m3 földgáz fűtőértékének.

TARAX pellet tüzelésű kazánok megtekintése

5. Apríték

A fa apríték gyakori melléktermék, melyet még nem minden termelő használ fűtésre. Igaz, hogy tárolásához több hely kell, mint az előző négy anyag esetében, azonban igen jutányos áron hozzájuthat. Ebből 3 kg felel meg 1 m3 földgáz fűtőértékének.

TARAX faapírték tüzelésű kazánok megtekintése

 

A biomassza kazánokról

A különböző tüzelőanyagokhoz természetesen különböző kazánok alkalmazhatók, egy helyiségben akár több kazán elhelyezése is lehetséges, így szükség esetén át lehet váltani a gazdaságosabb készülékre, fűtőanyagtól függően.

  • A kiszárítás fontossága

A biomassza tüzelők nagy részét, mint például a fát, ki kell szárítani. Ez az intézkedés nélkülözhetetlen a maximális fűtőérték kinyeréséhez, és természetesen a kazán megfelelő, hosszútávú működéséhez.

  • A tárolók mérete különböző a biomassza tüzelőanyag alapján

Elengedhetetlen a tüzelőanyag megóvása a víztől és a pára magába szívásától. Azaz, fedett és jól szellőző tárolóra van szükség ahhoz, hogy ne romoljon a fűtőérték, csökkenjen a biomassza víztartalma. Miután eldöntötte, hogy melyik biomasszafajtával fog fűteni, ennek megfelelő méretű tárolót érdemes terveztetni.

Biomassza tüzelésű TARAX kazánok megtekintése

 

Igény esetén kérje ajánlatunkat, és keresse fel a TARAX Kft. irodáját telefonon vagy email-ben, ha az Ön problémájára is a TARAX biomassza tüzelésű kazánjai jelenthetik a megoldást! A honlapon kívül a közösségi média népszerű platformjain is jelen van a cég (Facebook és Instagram), ahol további részletek kerülnek megosztásra a termékekkel, újdonságokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatban.