Újdonságok

Tiszta levegő minden évszakban

2019-10-02 11:23:47

Ha munkabiztonságról van szó, akkor az Esterer közúti- és repülőtéri tartálykocsi gyártó szakemberei biztosra mennek: a családi tulajdonban lévő vállalkozás fémlemez-feldolgozójában a mobil hegesztőfüst szűrők mellett három ESTA szűrőtorony telepítése is megtörtént. A FILTOWER csarnokszellőztető-rendszerek megtisztítják a szennyezett levegőt, majd lehűtve vagy fűtve – az évszaktól függően – visszajuttatják az üzembe.

„Tartályaink nagy részét magunk gyártjuk”, magyarázza büszkén Christopher Richter az Esterer GmbH kereskedelmi igazgatója és meghatalmazott képviselője. A 2500 m2-es csarnokban a cég szakemberei nagy formátumú alumíniumburkolatokat kalapálnak, hegesztenek és csiszolnak. Ez a folyamat végül tartálytesteket, tartályos félpótkocsikat, tartályos utánfutókat eredményez, amelyeket az igény szerinti színre festenek, és a hordozójármű vázán szállítanak. Az Esterer a repülőgépek utántöltő járműinek világpiaci vezetője és Németország-szerte vezető közúti tartálykocsi ellátó. „Legfeljebb 85 000 liter kerozint képes tartani egy ilyen tartály a kifutópályáig”, mondta Richter. Az 1995-ben Dr. Ulrich Esterer által alapított családi vállalkozás már Harold és Julia Estererrel a második és harmadik generáció mellett is működik. A tartálykocsi szakértő jelenleg több mint 180 alkalmazottat foglalkoztat, és 2018-ban kb. 40 millió eurós forgalmat generált.

Minden tartálykocsi egyedi

Az Esterer mérnökei minden tartálykocsit egyedileg terveznek a legapróbb részletekig, pontosan az ügyfelek igényei szerint – a szükséges tartálykapacitástól, a kamrák számától, a megfelelő tömlővezetővel ellátott tömlőhengertől kezdve, a szűrő-és szivattyútechnológián, valamint az elektromos csatlakozáson és vezérlésen át, egészen a szerelvény szekrényig, világításig és tolatókameráig.

„Négy-hat hetet vesz igénybe egy közúti tartálykocsi legyártása, nyolc-tíz hét kell ahhoz, hogy előállítsanak egyet a repülőtérre”, mondja Richter. Hetente egy-két tartálykocsi megy a világ valamelyik repülőterére, az Esterer négy-öt közúti tartálykocsit szállít elsősorban fűtőolaj-kereskedőknek, valamint dízel- és építőipari beszállítóknak egész Németországban.

Az elavult technológia rontotta a levegő minőségét

A fémlemez-feldolgozó 2018-as tetőfelújításának során a vállalat rendezte a füst elszívó rendszerét, beleértve a műszaki szellőztetést és a központi padló elszívást. „Az elavult technológia rontotta a levegő minőségét. Ezen felül nehéz volt fűteni a csarnokot a hideg évszakokban”, magyarázza Richter a döntést. Az építőipari vállalat azt javasolta az Esterer-nek, hogy keressék fel a bajor Senden városában tevékenykedő ESTA-át. „Egy szakértő az ESTA-tól kidolgozott számunkra egy személyre szabott elszívási koncepciót” – emlékszik vissza Richter.

Elszívás a keletkezés helyén

A koncepció alapját a hegesztési munkákra vonatkozó 528-as Veszélyes Anyagok Műszaki Szabályai (TRGS) képezték. Az Esterer az alapanyagok feldolgozásához a tipikus MIG és TIG alumínium hegesztési eljárásokat használja. Ez szemcsés hegesztési füstöt eredményez, amelyre az alumínium-oxid általános porkorlátja 1,25 mg / m3 érvényes. Annak biztosítása érdekében, hogy a hegesztési füst a keletkezései helyen el legyen szívva, az ESTA öt SRK-15 típusú mobil hegesztési füstszűrőt telepített. „Elszívófejek gyanánt elforgatható elszívó karokat használunk, amelyeket munkatársaink könnyen tudnak igazítani”, magyarázza Richter. A rögzíthető görgőknek köszönhetően az előcsarnokban lévő eszközöket könnyen lehet mozgatni a megmunkálási területre. Az Esterer külön kérésére az ESTA további PU-elszívó tömlőket telepített a mobil eszközökön. „Ez lehetővé teszi hegesztőink számára, hogy az elszívást könnyedén bevezessék a tartályba, a munkavégzés területére – ezáltal a hegesztési füst keletkezési forrásához. Emellett felülről egy elszívó kart helyezünk a gyártási nyílásra”, foglalja össze Richter az eszközök alkalmazásának módját.

Szűrőtornyok: tiszta levegő feltankolva

„A 100%-os elszívás szinte lehetetlen a pontelszívás ellenére. A hegesztési füst kis része távozik, ha az elszívó kart rövid időn belül nem pontosan igazítják a kibocsátási forráshoz”, mutat rá Richter. Ennek eredményeként fennáll annak a veszélye, hogy a szennyező anyagok akadály nélkül juthatnak be az műhelybe, és az érintett alkalmazottakat nem lehet megfelelő módon megvédeni. Ebből kifolyólag az ESTA szakemberei három szűrőtorony telepítését tanácsolták a tartálykocsi-szakértő Esterer számára, amelyek kiegészítő csarnokszellőztető-rendszerként működnek. Javítják a levegő minőségét az egész munkaterületen, és segítik az általánosan meghatározott porhatárérték betartását. „Az előtte-utána hatás egyértelműen észrevehető volt”, Richter szerint.

A szűrőtornyok több mint 52 000 m3 levegőt szállítanak, és háromszoros légcserét biztosítanak óránként. Nem igényelnek csőrendszert, így azonnal használatra készek. A FILTOWER-sorozat szűrőtornyai a szakmai szervezetek által ajánlott rétegszellőztetés elve alapján működnek. Használják a növekvő hegesztési füst hőjét, és hatékonyan szívják el azt kb. 4 méter magasságban a berendezés felső részén. Kétlépcsős szűrőrendszer megtisztítja a részecskéket tartalmazó levegőt. Az "M porosztályú" szűrőpatronok leválasztási hatékonysága 99,9%. Így a tiszta levegő huzatmentesen visszavezethető a munkaterületre a szűrőtorony padlóközeli, oldalsó kimenetein keresztül visszavezetett levegő üzemmódban. Ez alacsonyan tartja az energiaköltségeket, különösen a téli hónapokban.

Összekapcsolás a fűtéstechnikával

A műhely nehézkes fűtési helyzete miatt az Esterer az ecotemp szűrőtorony-változat mellett döntött. Ez magában foglal egy lamellás hőcserélőt, amellyel a szűrt, visszavezetett levegő hőmérséklete szabályozható, és a fűtőrendszerhez való csatlakoztatással biztosítja a tiszta és mindig kellemes beltéri klímát. Ezért a fűtés vízvezetékei a szűrőtornyokhoz vannak csatlakoztatva. Az átlagosan 60 C°-os forró víz eljuttatja a hőcserélőhöz a hőmérsékletét, a lamellák pedig a hőt továbbítják a megszűrt levegőbe. „Ez az egyedülálló kombináció és a vele járó energiatakarékos hatás költséghatékony megoldás a számunkra. Ezzel szemben már fontolgatjuk a tornyok hűtési funkciójának nyáron történő használatát, hogy kordában tartsuk a hőterhelést”, mondja Richter. „Legfontosabb számunkra az optimális munkakörülmények és a lehető legjobb egészségvédelemi feltételek megteremtése. Az ESTA-koncepcióval a pont elszívás és a csarnokszellőztetés révén a biztonságra játszunk.”

Állami támogatás

Mivel a szűrőtornyok modern, támogatható technikával felszereltek, az Esta energiatakarékossági tervezetet nyújtott be a BAFA-nak (német Gazdasági és Exportellenőrzési Szövetségi Hivatal). Sikeresen: a beruházást 30%-kal támogatták. „Az ESTA ezt is gyorsan és sikeresen bonyolította le”, mondta elégedetten Richter. A támogatás alkalmazható minden olajköd vagy por elszívó szűrőtorony-kivitel igénylése esetén.

Forrás 

Igény esetén kérje ajánlatunkat, és keresse fel a TARAX Kft. irodáját telefonon vagy email-ben, ha az Ön problémájára is a TARAX Kft. által forgalmazott ESTA légtechnikája jelentheti a megoldást! A honlapon kívül a közösségi média népszerű platformjain is jelen van a cég (Facebook és Instagram), ahol további részletek kerülnek megosztásra a termékekkel, újdonságokkal, szolgáltatásokkal kapcsolatban.

ESTA elszívó berendezések megtekintése